Ето на какви коли налитат бандитите!

Ето на какви коли налитат бандитите!

Advertisement:

Расте броят на откраднатите автомобили. Всеки ден у нас „изчезват“ по около десет возила, показва статистиката на МВР. В сметката влизат както откраднатите коли, така и случаите на застрахователни измами. През 2015 г. регистрираните от полицията посегателства върху леките автомобили са 3956. От тях обаче са разкрити едва под 10% или 358 от случаите.

За сравнение година по-рано този вид посегателства са 3627 и са разкрити 289. В същото време само от началото на годината броят на откраднатите автомобили достига 856, а разкрити са едва 47 от тях, пише economic.bg.

Иначе най-предпочитани от автоджамбазите са автомобилите среден клас, произведени между 2002 до 2009 г. от марките Volkswagen, Audi, Mercedes, BMW, Opel и Toyota.

Advertisement:

Съдбата на повечето откраднати автомобили е ясна. 80% от тях се разглобяват и продават в автоморгите, а другите по-луксозни возила се пререгистрират и се пласират както в България, така и в чужбина.

За да прекратят порочната практика, от полицията правели редовни проверки на автоморгите и местата за продажба на авточасти втора употреба.

Advertisement:

В акциите участвали и данъчните, служители на Инспекцията по труда и регионалните инспекции по околна среда и водите, подчертават от МВР.

От там допълват, че се работи по предложение за въвеждане на лицензионен режим на търговията с резервни части. Целта е тя да бъде концентрирана в определени за това места при ясни критерии откъде идват продаваните авточасти. Според полицията по този начин ще се ограничи вносът на авточасти с неясен произход.

Българските власти са се свързали и с чуждестранни фирми, които работят с Интерпол, Европол и други международни организации, разследващи кражбите на автомобили и продажбата на части с неясен произход и без документи.

От МВР уверяват още, че провеждат регулярни полицейски операции на уязвимите места, където се наблюдава тенденция за увеличаване на кражбите на автомобили. Кои обаче са тези места така и не става ясно.

Българските полицаи работят и в тясно сътрудничество с чуждестранните полицейски служби, свързани с международния трафик на автомобили, уверяват още от МВР. Планирани са и обучения, които да помогнат на българските полицаи да усвоят от чуждестранните си колеги добри международни практики. /БЛИЦ

Източник: blitz.bg

Advertisement:

Tags: