Следващите няколко леденостудени дни няма да са единствените! Ето какво ще е времето до края на зимата!

Следващите няколко леденостудени дни няма да са единствените! Ето какво ще е времето до края на зимата!

Advertisement:

До 2021 г. ни очакват по-ледени зимни сезони в сравнение с тези от 1989 г.

насам. Причината се корени в процеси в Слънцето и засилената вулканична активност на Земята.

Ще ни отпусне в края на януари – ще има и места с до +14 градуса. Пролетта ще закъснее

Advertisement:

Следващите няколко леденостудени дни няма да са единствените през тази зима. Чака ни доста неприятно време до идването на пролетта, която ще закъснее по предварителна прогноза и ще бъде влажна и студена. През януари и февруари ще бъде по-мразовито не само в сравнение с миналата година, но и спрямо последните 30. Скиорите ще са доволни, но останалите, които са нетърпеливи да чуят за затопляне, ще бъдат разочаровани. Въпреки тенденцията към влажни сезони в следващите години този месец не се очакват повече валежи от нормалните през януари. В равнините те ще са около 90 литра на квадратен метър, а в планините – до 130, казват метеоролозите.

През най-студения месец от годината ще има и топли дни с температури до 14 градуса на някои места. Между минус 5 и плюс 1° ще е средномесечната температура в Северна България и високите полета.

Advertisement:

По Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма ще е средно от -1 до +4 градуса. В планинските райони – между -10 и -2 градуса.

В София абсолютните температурни рекорди са били на 6 януари 1938 г. и на 7 януари 1927 г. – съответно -20,4 и -22,9 градуса. След жестокия студ и заснежаване от 7 до 10 януари валежи се очакват около 15.01. В северните части на страната ще се образува сериозна снежна покривка.

От 15 до 19 януари пак ще е много студено с температури до -23 градуса. Студът ще ни отпусне в края на януари, но в последните му дни отново ще ни засипе сняг.

През първите десет дни от февруари ще има разкъсана облачност, често значителна. Преваляванията ще бъдат предимно от дъжд, в по-високите места – примесен със сняг. Ще има 4-5 дни с гъсти мъгли.

През второто десетдневие на февруари се очаква застудяване. Температурите около 16 февруари ще паднат рязко с 9-10 градуса. Застудяването обаче ще бъде за кратко, след което се очаква времето да се стабилизира с нормалните за месец февруари температурни стойности.

В последните десет дни февруари ще е хубав.

Студената зима през 2017 г. няма да е изключение. Очертава се преобладаваща тенденция към съществено застудяване през зимните сезони в следващите няколко години и засилена вулканична активност на Земята, коментира пред “168 часа” доц. Борис Комитов от Института по астрономия на БАН и ръководител на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора. А нечетните векове като настоящия ХХI се характеризират с подобни миниледникови епохи.

Според него намалението на температурите до 2021 г. ще бъде доста забележимо не само в сравнение с последните 3-4 години, които бяха доста меки, но и спрямо представите ни за зимните температури след 1989 г. Но тази зима ще е само преход към още по-студени през следващите години.

“Не очаквам отрицателни температурни рекорди в следващите два месеца, но е много вероятно средните температури да са под обичайните за последните 30 години. Не вярвам обаче конкретно през тази зима градусите да паднат под -30. Сутрешни температурни рекорди обаче сигурно ще има през следващите зимни сезони до 2021 г. Тогава не бива да изключваме отрицателни температурни рекорди до -35 и дори -40. Това се отнася за сутрешни температури най-вече в западните котловинни полета и Северна България (напр. Кнежа, Севлиево и др.)”, заяви доц. Комитов.

Източник: zajenata.bg

Advertisement:

Tags: