Европа изтръпна! Чудовището се събуди, италиански супервулкан се активизира!

Европа изтръпна! Чудовището се събуди, италиански супервулкан се активизира!

Advertisement:

След повече от 500 години мълчание, супервулканът Кампи Флегрей в близост до Неапол е показал признаци на събуждане, съобщават учени от Националния институт по геофизика в Италия.

Засега няма опасност за населението, тъй като точна дългосрочна прогноза за потенциално изргиване не може да се направи, твърдят учените, които междувременно не спират да наблюдават показателите за движение в района на вулкана.

Кампи Флегрей или „Горящите полета” е супервулкан с 24 кратера, разположен западно от Неапол, Италия. За него се знае, че е изригвал мощно три пъти в историята си – преди 200 хиляди години, преди 39 хиляди години и преди 12 хиляди години. Показвал е силата си и през 1538 година, когато след изригването му се е формирала планината Монте Ноуво.

Advertisement:

Първото изригване на Кампи Флегрей преди 200 хилядолетия се свързва със страшен катаклизъм, довел до дълга вулканична зима. Някои археолози дори предполагат, че това е причината за заличаването от лицето на Земята на неандерталците, пише Нова.

Ако подобна катастрофа се повтори, светът ще бъде заплашен от масово унищожение, сходно с това, което може да причини удар от астероид, предупреждават вулканолозите.

Advertisement:

Източник: bradva.bg

Advertisement:

Tags: