Важно за шофьорите! Как да размразите колата за 15 минути

Важно за шофьорите! Как да размразите колата за 15 минути

Advertisement:

Когато в 8 часа сутринта осъзнаете, че не можете да познаете колата и тя е замръзнала, не са нервирайте.

Дишайте дълбоко, опитайте се да не се панирате и следвайте нашите инструкции: 

Ако „ключалката е замразнала“, загрейте ключа със запалка и няколко пъти го поставете в ключалката, докато ледът се разтопи.
„вратата е замръзнала“  и не можете да я отворите, опитайте да предпазите ръцете си с кърпа и бавно удряйте по ръбовете на вратата.
Ако няма много ниски „минусови температури“ , напълнете бутилка с топла вода, не гореща, и бавно поливайте ключалката и вратата.
Когато най-накрая влезете в колата стартирайте двигателя, а след това включете вентилатора на максимум и насочете да духа към вратите. През това време навън „почиствайте колата от сняг“ част по част.

Advertisement:

Ако имате „спрей за стъкло“, който да разтопи леда, това ще ви спести много време.

Важно е добре да изчистите снега от покрива и капака, защото може по време на пътуването да падне част на стъклото и да наруши видимостта ви на пътя.

Advertisement:

При запалване на двигателя би трябвало да се стартира незабавно, ако не стане, вероятно има „проблем с акумулатора“ проблем с акумулатора;

Акумулаторът е чувствителен на ниска температура, имайте това предвид.

Когато стартирате двигателя следващия проблем, който може да срещнете е паркинг, затрупан със сняг.

Старайте се добре, за да изчистите пространството около гумите.

Ако гумите ви се изместват и не можете да излезете от снега, опитайте се да тръгнете на втора предавка. Също така, може под гумите, които се пързалят да поставите стелки и така да се опитате да излезете от“дълбокия сняг“

„Как да избегнете тези проблеми?“ 
Намажете с парафин ръбовете на вратите (гумените оплътнения)
Сложете течност срещу замръзване във всички ключалки
Купете си с „спрей за бързо размразяване на стъкло“. Купете си спрей против замъгляване на стъклото.

ЕТО И ОЩЕ СЪВЕТИ!

Синоптиците за пореден път познаха за снега и студа. Доста колеги станаха жертви на неверието си в науката и имаха сериозни проблеми със запалването на колите си при настъпилия студ. Ето някои правила за справяне с положението.

Как да палим?
• преди завъртането на ключа трябва да се уверим, че всички елприбори в колата са изключени – радио, подгряване на седалките, парно и др. 
• при силен студ непосредствено преди запалването трябва да направим няколко оборота със стартера. Така ще осигурим при минимално натоварване на детайлите достатъчно мазане, защото маслото се е отекло в картера след дълго паркиране. Този проблем може да се реши и предварително чрез третирането на двигателя с модерните тетрафлуоретилен препарати .
• преди да врътнем ключа натискаме съединителя, което облекчава въртенето на коляновия вал /важи за механична кутия/. 
• ако двигателят заработи, не тръгвайте веднага и не пускайте също веднага парното. Той трябва да загрее 3-5 минути, да се намалят оборотите му и тогава може да се тръгва и пускат другите елсистеми. 

Ако двигателят не заработи, не бива да се върти на стартер повече от 15-20 секунди. Трябва да се почака няколко минути и тогава да се повтори. Ако стартерът не върти или върти с ниски обороти, навярно е паднал акумулаторът. Двигателят трябва да се задейства с помощ от друга кола. 

Това става с кабели, но и тук си има правила.
• Преди да прикачим кабелите трябва да загасим двигателя на помагащата кола. 
• Сваляме кабелите от клемите на нейния акумулатор. Може е и да не се свалят, но двигателят се пуска само ако енергията не ни достига. 
• Закачваме кабелите – първо плюс със плюс /за леснота – червен кабел/, след това минус със минус /черен кабел/. 
• Завъртаме ключа на автомобила с разредения акумулатор. Ако проблемът е в него, колата ще заработи. 
• Чакаме няколко минути, след това разкачваме кабелите, отначало минуса /черен/, след това плюса /червен/.
И за кабелите има няколко изисквания – щипки с мощни пружини, кабели с достатъчно сечение и качествено съединяване на щипките с кабелите.

Ако колата не запали, причините могат да са доста различни. Например стари износени свещи, сгъстено масло, повредена елсистема, некачествено гориво и др. 

При особено ниски температури – -20 и нагоре се използват и някои стари шофьорски трикове. През нощта обикновено маслото, особено от по-ниско качество, силно се сгъстява така, че дори добър акумулатор не може да запали колата. Добре е да имате под ръка вентилаторна печка, кабелен удължител и да паркирате колата близо до контакт. Сутринта се отваря капака включва се вентилаторът, отгоре се покрива с одеало и найлон цялата предница и се подгрява 15-20 минути, след което колата запалва веднага.

Източник: zajenata.bg

Advertisement:

Tags: