ПРЕДОПРЕДЕЛЯ ГОДИНАТА! Тази икона ще ви даде сила и успехи през 2017-та! Погледнете я, споделетя! Тя е лекувала самата..

ПРЕДОПРЕДЕЛЯ ГОДИНАТА! Тази икона ще ви даде сила и успехи през 2017-та! Погледнете я, споделетя! Тя е лекувала самата..

Advertisement:

Иконата се пази в параклиса „Св. Безсребърници Козма и Дамян“. Тя е една от четирите икони, на които се молела приживе пророчицата Ванга, споделят попове. По думите на отец Георги Минчев от Сандански поне веднъж седмично Ванга ходела в Роженския манастир и „с часове“ стояла пред „Портаитиса“.

Иконата е копие на нарисуваната от св. Апостол Лука през т век светиня. Според преданието лично Божията майка позирала и това е първата икона, на която е ликът й. През IX век византийският император Теофил издал указ за унищожаването на всички икони. Един от войниците му пробол дясната скула на Богородица. Преданието разказва, че рукнала кръв като от жива рана. Заради тази случка всички копия на чудотворната икона изобразяват Богородица с кръв по лицето.

Никейска вдовица спасила иконата и я хвърлила в морето. В края на X век светинята се явила в огнен стълб сред морето пред Иверския манастир в Света гора. Монасите се опитали да я вземат, но когато лодките им се доближавали до нея, тя се отдалечавала. През нощта Божията майка се явила на един от тях – отец Гавриил, и му казала, че иска той да влезе в морето без лодка. На другия ден монахът тръгнал по морските вълни като по суша и взел иконата. Поставили я в главната манастирска църква. На следващата сутрин я намерили над вратата на манастира. Богородица отново се явила на монах Гавриил и му казала: „Не ме изкушавайте повече, не вие Мене ще пазите, а аз ще ви пазя“. Понеже Св. Богородица сама си избрала място до портите на манастира, оттогава започнали да я наричат иконата Портаитиса (Вратарница).

Advertisement:

През 1790 година тогавашният игумен на Иверон Игнатий Родестим възложил на монаха зограф Яков Иверски да направи реплика на иконата за Роженската света обител. Роженското копие е единственото в целия православен свят, на което иконата на Богородица Портаитиса е обкръжена от десет малки композиции, показващи нейните лековити чудеса.

„От какъвто и ъгъл да погледнеш иконата, ликът на Богородица те следи с поглед“, обясняват от манастира.

Advertisement:

Източник: bradva.bg

Advertisement:

Tags: