Утре е Зимният Кръстовден-Попова Коледа-Небето се отваря и се изпълняват желания

Утре е Зимният Кръстовден-Попова Коледа-Небето се отваря и се изпълняват желания

Advertisement:

На 5 януари отбелязваме Попова Коледа ( ден преди Богоявление – Йордановден). Празникът е наричан още Зимен Кръстовден , Кръста, Водокръст, Водокръщи.

Народът вярва, че на този ден се пропъждат т.нар.

„мръсни дни“, които започват на 25 декември и свършват на Кръстовден . В българските вярвания се смята, че през тези дни има космически хаос и демонични сили бродят по земята. В християнския смисъл това са „некръстените“ дни, в който новородения Исус Христос не е получил все още Светото Кръщене. 

Advertisement:

През деня в църквата се отслужва служба, попът кръщава водата, като в нея пуска кръст. После със светената вода и китка босилек той ръси къщата, за да изгони лоши, нечисти сили и болест от нея. Домакините слагат паричка в котлето със свещена вода. На другия ден същия кръст попът хвърля в река или водоем.

Наричан още  Водокръщи , този ден е първия от поредица водни обреди, които по начало са много сходни. Вторият и третият са  Йордановден  и Ивановден, чиито „водни имена“ на места се наричат мъжка Водица и женска Водица .

Advertisement:

Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо – ще се сбъдне.

Вярва се, че на този ден животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг за да се пречистят и потекат отново. В Родопите смятат, че в тази нощ ветровете се бият помежду си.

На места в Югоизточна и Северна България на този ден по домовете ходят „совойници“. Те са неженени моми, облечени като булка и младоженец. Със себе си носят китка босилек и мълчана вода, ръсят домовете на домакините и с песни наричат за здраве и късмет всеки в семейството. Придружени са подобно на коледарите от по-малки момичета, които носят торбите с подаръците, с които са дарени совойниците: дребни пари, брашно, плодове, орехи, сланина, лук.

Трапезата на Попова Коледа е постна: боб, постно зеле, постни сърми, плодове. На места, както на Коледа, се прави обредна пита с пара.

Източник: zajenata.bg

Advertisement:

Tags: