РАЗПЪНАХА ФАНДЪКОВА В ЕФИР! НЕПОКОЛЕБИМ Е, МНОГО ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СОФИЯ!

РАЗПЪНАХА ФАНДЪКОВА В ЕФИР! НЕПОКОЛЕБИМ Е, МНОГО ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СОФИЯ!

Advertisement:

Твърдото битово гориво е най-големият проблем за високите нива на замърсяването на въздуха в София. Разбира се и трафикът има значение, но всички изследвания показват, че отоплението е основен фактор. Това заяви пред Би Ти Ви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която цяла сутрин отговаряше на зрителски въпроси.

Неслучайно, замърсяването е най-голямо именно в периферните квартали на София, където се отопляват с твърди битови горива. Ние интензивно подменяме в детските градини и общинските учреждения с алтернативи на отоплението с нафта и твърди горива, но това изисква огромни усилия, допълни градоначалникът.

В момента работим усилено по цялостна стратегия за намаляване на праховите частици във въздуха на София. Освен това, ще закупим и нови еко автобуси, движещи се на природен газ, с което значително се надяваме да облекчим замърсяването. Разработваме план за даване на предимство на средствата от градския транспорт за движение в сутрешния трафик, обясни още Фандъкова. Колкото и бързо да напредваме и модернизираме, все пак се изисква време, допълни кметът на София.

Advertisement:

Недопустимо е средствата за превоз на градския транспорт да бъдат мръсни. Почистването им е ангажимент на оператора и ако той не го изпълнява, ще бъдат наложени санкции – така Фандъкова отговори на зрителски въпрос за мизерните седалки в автобусите по линия 280, в които пътниците се гнусят да сядат.

Тази година започваме цялостната реконструкция на „Граф Игнатиев” – там ще въведем пешеходна зона, която ще се съвместява с трамвайните линии. Ще се подменя и ВиК мрежата, което ще създаде известни проблеми на живеещите там граждани, но се надявам те да имат търпение, каза още Фандъкова.

Advertisement:

Кметът издаде и подробности за ремонта на ключовия столичен булевард „Дондуков”, където се предвижда подмяна на настилката. Продължава и обновяването на бул. „Монтевидео”, бул. „България”, както и удължаването на зелените трамвайни линии по бул. „Македония”.

Фандъкова коментира и скандалните далавери с общински парцел в квартал „Младост”, извършени по време на управлението на районен кмет от ГЕРБ. Опити за кражби на имоти не се правят за първи път. Ние имахме случай, в който защитихме общинския интерес за парк „Възраждане”, както и в „Стрелбище”. Разчитаме на прокуратурата да си свърши работата за „Младост”, защото това е престъпление, каза Фандъкова.

Източник: bradva.bg

Advertisement:

Tags: