Как не сме го знаели преди?! Прочетете това и никога повече няма да изхвърлите кората на банана!

Как не сме го знаели преди?! Прочетете това и никога повече няма да изхвърлите кората на банана!

Advertisement:

Бананът – наглед обикновен плод, но само ако знаехте… Едно скорошно проучване доказва, че два банана са в състояние да осигурят на тялото енергията за час и половина интензивна тренировка. Ето защо бананите са толкова популярни сред атлетите. Наред с другите неща, те съдържат ендорфини, които се наричат хормони на щастието. Но знаете ли, че е полезен не само плодът на банана?

Убедени сме, че след като прочетете тази статия, вие никога повече няма да изхвърлите просто така банановите кори. Ще ви запознаем с няколко техни наистина вълшебни свойства, които задължително трябва да се знаят от всеки.

Банановата кора може да се използва за пречистване на водата. Бананови кори ефективно поглъщат оловото и меда, които не са много полезни за нашето тяло. Това ги прави отличен естествен филтър. Просто ги подръжте за известно време в бутилката за вода.
Те са отличен тор за стайни растения. Оставете кората да престои в обикновена вода и ще получите средство, което ще осигури на вашите цветя необходимите микроелементи и енергия. Полученият тор може да се разрежда в съотношение 1: 5, а самите бананови кори да се използват по няколко пъти.
банан
Обелката перфектно почиства сребърни прибори! Смелете я в блендер с малко вода, за да получите един вид паста. Втрийте тази паста в сребърните лъжици и вилици и вижте как среброто пред очите ви ще заблести! Сега просто измийте остатъка и полирайте приборите, за да блеснат.
сребърни прибори
Бананови кори съдържа натурални масла и ензими, които помагат да се облекчи значително страданието в следствие на изгаряния, ухапвания, драскотини и ожулвания, спомага също и за зарастването на раните.  Достатъчно е да прикрепите вътрешната страна на банановата кора към кожата на увредената зона и да задържите там за известно време. Успешно преборва и брадавици.

Advertisement:

Налагайте ги с бананова кора, докато те напълно изчезнат.
бананова кора
Между другото, корите на банана са от полза за облекчаване на симптомите на заболяване псориазис. В този случай натрийте с кората засегнатия участък. Скоро ще почувствате как болката си отива, а кожата се бели по-малко. По същия начин можете да се справите и с акне. Трябва да се отбележи, че като цяло банановата кора подхранва и овлажнява кожата, така че много жени я използват, за да се подмладят.
Още една полза в козметиката – с помощта на обелка от банан можете да избелите зъбите си! Бананът съдържа много минерали: калий, калций, магнезий, манган и фосфор, които действат върху зъбния емайл като белина. Разтрийте зъбите си в продължение на две минути, след като сте ги почистили с паста. Резултатът няма да отнеме много време!
избелване с банан
Корите на бананите, освен натурални масла, съдържат и восък. Така че може спокойно да ги използвате вместо вакса за обувки. Опитайте да натъркате с бананова кора любимите си обувки, а след това да ги полирате по обичайния начин. Не се съмнявайте – ще бъдете приятно изненадани!
банан
Отдавна е известно, че бананите са богати на калий. Но знаете ли, че банановата кора съдържа МНОГО калий? Това е чудесен инструмент за намаляване на теглото, тъй като калият ускорява обмяната на веществата, което означава, че изгаря успешно мазнините. Просто смелете кората, добавете ябълки, канела и лед. Доказано е, че след употреба на пюрето нивата на серотонин и допамин се увеличават в тялото.
отслабване с банан
Трябва да знаете, че бананите могат да помогнат в борбата срещу такава лоша болест като рака. По-специално, кората на бананите насърчава образуването на бели кръвни телца, които повишават общата устойчивост на организма. Може да използвате пюрето или да пиете бананов чай. Сварете корите за 10 минути, след това добавете мед. 

И накрая да се върнем към кухнята. Ако не възнамерявате да изпробвате всичко, изброено по-горе, ще ви научим на един кулинарен трик. За да стане пилето сочно и меко, ще ви се притекат на помощ … бананите! И по-точно – банановите кори! Просто ги сложете в една тава с пилето.
пиле с банан

Ето колко много са ползите от обикновения банан! Разбира се, това не означава, че е необходимо да се откажете от сърцевината, за да използвате само кората.

Advertisement:

Източник: zajenata.bg

Advertisement:

Tags: