ТОЗИ ПЪТ РЪКАВИЦИТЕ ПАДНАХА! МОСКВА ОТВРЪЩА НА УДАРА НА САЩ!

ТОЗИ ПЪТ РЪКАВИЦИТЕ ПАДНАХА! МОСКВА ОТВРЪЩА НА УДАРА НА САЩ!

Advertisement:

Русия ще обяви за персона нон грата 35 американски дипломати – 31 служители на посолството в Москва и четирима от генералното консулство в Санкт Петербург.

Решението обяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и агенция „Фокус“.

То е отговор на обявените вчера антируски санкции на Вашингтон, включващи и бързо експулсиране на 35 руски дипломати. 

Advertisement:

По-рано днес бе съобщено също, че руските власти ще затворят англо-американското училище в Москва, предаде агенция Интерфакс, цитирана от БТА. Това също е отговор на санкциите.

Коментирайки американската стъпка, Лавров каза:

Advertisement:

„Ние, разбира се, не можем да оставим подобни номера без отговор, взаимността е закон в дипломацията и международните отношения. Затова Министерство на външните работи на Русия, заедно с колеги от други ведомства, ще внесе предложение до президента на Русия за обявяването за персони нон грата на 31 сътрудници на посолството на САЩ в Москва и четирима дипломати от генералното консулство в Санкт Петербург“.

Министърът подчерта, че обвиненията на Вашингтон за руска намеса в американските избори са неоснователни. 

Закрива се училище, създадено преди 67 години

Децата на дипломати от САЩ, Великобритания и Канада, и на бизнесмени учат в англо-американското училище в столичния район Покровское-Стрешнево.

Училището е създадено през 1949 година и по последни данни в него учат близо 1200 момичета и момчета.

Закрива се и ведомственият почивен дом за служители от американската дипломатическа мисия в горския масив Серебряний Бор, популярна сред московчани паркова зона, допълва Си Ен Ен.

Вчера администрацията на Барак Обама обяви мерки против Русия, които мотивира с предполагаемите руски хакерски атаки, включващи намеса в американските президентски избори.

Друг повод за санкциите е предполагаемият тормоз над американски дипломати в Москва

Държавният департамент обяви за персона нон грата 35 „служители на руското разузнаване“, които в рамките на 72 часа трябва да напуснат САЩ.

Освен това ще бъдат затворени два руски обекта в щатите Ню Йорк и Мериленд, използвани според Вашингтон за събиране на разузнавателна информация. Най-вероятно става дума за т. нар. дипломатически вили за почивка, празнични приеми и културни прояви, отбелязва Интерфакс.

Кремъл: Действа принципът на взаимността

Русия ще даде адекватен отговор на въведените от Вашингтон нови санкции, предупреди още вчера вечерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Както ние знаем, тук абсолютно безалтернативно действа принципът на взаимността, поясни говорителят на Путин.

За съжаление такива действия на администрацията във Вашингтон са проява, според нас, на непредсказуема и може дори да се каже агресивна външна политика, заяви Песков.

Той каза, че Кремъл категорично не е съгласен с безпочвените обвинения на САЩ и възприема наложените санкции като необосновани и незаконни от гледна точка на международното право.

Песков коментира, че Обама се стреми да нанесе удар по външната политика на бъдещата американска администрация.

Кремъл е в дълбоко недоумение относно изявленията на Вашингтон, че американски дипломати са преследвани в Русия от правоохранителните органи, заяви още Песков.

Източник: bradva.bg

Advertisement:

Tags: