А ТАКА! МИЛИАРДИТЕ СЕ ИЗСИПВАТ В БЪЛГАРИЯ! ЩЕ ГУШНЕТЕ И ВИЕ АКО СТЕ

А ТАКА! МИЛИАРДИТЕ СЕ ИЗСИПВАТ В БЪЛГАРИЯ! ЩЕ ГУШНЕТЕ И ВИЕ АКО СТЕ

Advertisement:

Близо 2,7 млрд. лв. са отделени в новия бюджет за съфинансиране по европрограми. Парите са с 1,5 млрд. повече в сравнение с отиващата си 2016 г. Това става ясно от публикуваното в четвъртък в “Държавен вестник” постановление за изпълнението на бюджет 2017 г., съобщава 24 часа.

Заради рекордно високата събираемост тази година хазната ще завърши с излишък, но за догодина е заложен дефицит от 1,4% от БВП. Причината е предвиденото ускоряване в усвояването на европари и затова са заложени по-високи суми за съфинансиране и авансови плащания. Нови 1 млрд. лева са предвидени в бюджета за саниране догодина.

За 2016 г. от лимита, който също бе 1 млрд. лв., бяха сключени договори за 983 млн. лв. От тях са изплатени 493 млн. Финансовият ресурс за саниране е записан в бюджета “под черта”, за да не се отразява на дефицита. Кабинетът одобри новия финансов ресурс, но предстои ратифицирането му от парламента.

Advertisement:

По различни национални програми към министерства и ведомства бюджетът е отделил с 500 млн. лв. повече за социални плащания догодина и те достигат 12,3 млрд. лв. Увеличението на пенсиите ще глътне 250 млн. повече, в сравнение с 2016 г. и ще стигне 9,8 млрд. лв.

Общинските бюджети ще бъдат субсидирани с 200 млн. лв. повече. Предвидени са и целево 10 млн. лв. за ремонт на общински пътища. В постановлението е записано и правото за корекции на субсидията, както и отпускане на безлихвени заеми от хазната. Разходите за отбрана и сигурност по бюджетни програми са за 4,2 млрд. лв., за здравеопазване – 4,6 млрд. лв., а за образование – 3,4 млрд. лв.

Advertisement:

Източник: bradva.bg

Advertisement:

Tags: