ЛЕШ! ПРОФ. ВУЧКОВ ХВЪРЛИ АТОМНАТА БОМБА: АНКА ЦОЛОВА Е ПЛЕВЕНСКА СЕЛЯНКА, А ВИКТОР ВСЕКИ ДЕН Я

ЛЕШ! ПРОФ. ВУЧКОВ ХВЪРЛИ АТОМНАТА БОМБА: АНКА ЦОЛОВА Е ПЛЕВЕНСКА СЕЛЯНКА, А ВИКТОР ВСЕКИ ДЕН Я

Advertisement:

Непрекъснато критикуваме властта и с пълно основание. Тя не заслужава никаква милост и никаква похвала. Но нищо добро не мога да кажа и за медийния фронт. Имам предвид особено телевизиите.

Нямам думи за техния морал, тъй като такъв изобщо не съществува. Пред камерите непрекъснато застават социолози, политолози, тв водещи, журналисти, овластени политици, които говорят, без да мислят. И много лъжат. Абе, как не се засрамиха тези телевизионни водещи толкова много да четкат властта, бе! Абе, как не се умориха да я щадят? Как не се умориха да я пощипват само с мними критични въпроси. И в първия момент, в който управникът започне да се оправдава и да обяснява, че всичко е наред, те казват: „А, така ли, извинявайте тогава, ние не сме ви разбрали!”.

Мен ме изумява това единство, тази хармония между медийния, особено телевизионния, и политическия фронт. Защото би трябвало медиите да са коректив и критик дори когато управляващите са успешни. Тъй като никой не е безупречен на този свят.

Advertisement:

Изумен съм, например, от онези 3 дами от Би Ти Ви, на които им се дават цели 6 часа в най-гледаното време в почивните дни събота и неделя. Имам предвид Мариана Векилска, Жени Марчева и Диана Любенова. Трите винаги – не само в началото и в края на предаването, се събират и започват да се ласкаят и да се четкат – колко хубави гости са поканили. И колко интересни разговори с тях ще проведат. Нещо, което няма нищо общо с истината.

Жени Марчева, която имаше едно добро начало в журналистиката, беше много по-интелигентна. Аз не мога да разбера, интелигентността не се губи, но имам чувството, че тя май я загуби. И сигурно това ще бъде първият пример на загубена интелигентност в историята на човечеството.

Advertisement:

Жени, когато заместваше Росен Петров – водеща на рубриката „Нека говорят”, беше по-добра от него. Нищо че той имаше някои попадения и чувство за хумор, но се държеше циркаджийски, хашлашки и кръчмарски. Да, беше добър патриот, но всичко друго, освен това, при него беше алабала, отгоре-отгоре. Когато той напусна телевизията и влезе в политиката, където катастрофално се провали, работата му пое Жени Марчева. Тя преобърна предаването и го направи много по-критично. С критично отношение към властта, апострофи към бездарните депутати и министри. И аз съм изумен какво всъщност стана с тази жена, попаднала в триото с Векилска и Диана Любенова. Вярно, в сравнение с тези двете тя направо е класик. Важното обаче е, че много загуби форма и започна да води парфюмирани разговори.

Спестява истини на поканените политици, иска винаги да бъде лицеприятна, фалшиво любезничи. Къде изчезна нейната острота? Уплаши се, че ще я уволнят ли? Или избра да я кара по сиропения начин, че да си е по-спокойна.

А пък тая Диана Любенова, доколкото знам е завършила НАТФИЗ, дали е изиграла поне една роля на сцената – не съм чувал такова нещо. Тази жена буквално спи пред камерите. Тя е мързелива и ленива, непрекъснато се потрива, не води разговори. Въпросите й са от банални по-банални. Примерно: Какво ново към вас? Питаните отговарят: „Ами роди ми се дете…”. „Ха, ха, ха, ха…”, е ответът на водещата Любенова. Какво друго ново, пита пак тя. „Ами ожени се брат ми…”. Ха, ха, ха, ха… – отвръща Любенова. След всеки отговор на въпроса й следва и нейното изключително глупашко хихикане. Явно го прави, защото няма какво да каже.

Единственото добро, което мога да кажа за Векилска, е, че тя беше се много наклала и беше много затлъстяла. Сега се е поприбрала и е станала физически по-прилична. Но интелектуално е много бедна.

Какво да кажа за сутрешните политически блокове? Да похваля Анка Цолова ли? Или Виктор Николаев – това момче, което хем я ненавижда, без да го казва, хем в същото време се плаши от нея. Защото тя непрекъснато го прекъсва по най-безцеремонния и най-нахалния начин.

Аз обичам селяните. Но селяните, които обработват земята, сеят жито, отглеждат зеленчуци и плодове. А Анка ми прилича на безработна плевенска селянка. При това много простее. Хич не я бива да задълбава разговора. Таман той тръгне в някаква любопитна посока, и тя изведнъж вземе та зададе поредния си клюкарски въпрос и разговорът вече въобще не съществува.

А това е добре дошло за политиците. Такива като Анка Цолова и Виктор Николаев са абсолютно удобни, защото няма спор между поканената в студиото политическа компания и споменатите двама водещи. Ще кажа нещо за първи път: преди време Анка Цолова беше в Би Ти Ви.

Тогава в Москва издадоха моята книга „Кратка история на световната драматургия”. Оцениха я много високо и в отчетния доклад на издателството й – едно от най-големите от обкръжението на Кремъл, пише, че този труд на проф. Юлиан Вучков е на световно равнище. Тъкмо за него Съюзът на руските писатели ме удостои с високия орден „Грибоедов”. Но аз, който никога не бях канен в Би Ти Ви от въпросната злощастна двойка Ани Цолова – Виктор Николаев, се осмелих да им предложа да ме поканят и да кажа няколко думи за тази книга.

Само че с тях не можеш да говориш. Всички тв водещи си крият номерата и трябва да се свързваш чрез продуценти. Не мога да разбера кралици и крале ли са тези водещи, облечени в рокли и панталони, откъде го вадят това самочувствие? Тези посредственици непрекъснато общуват чрез технически секретарки, ама какво си въобразяват те, бе?

Та, все пак влизам аз в студиото и казвам на Анка какво се е случило с моята кратка история на драматургията в Москва. Понеже занесох книгата, Анка я погледна и каза: ”Е, кой ще го чете това нещо?”. Потрес.

Казвам – не знам дали ти си завършила висше образование, но сигурно поне средно си успяла да завършиш. Ти не знаеш ли примерно, че Шекспир, Молиер, Гогол се изучават в цял свят от всички гимназии? На тебе не ти ли е ясно, че тази книга е полезна за гимназистите, за техните учители, за безброй театрални и филмови режисьори, актьори… Та след като ми зададе този въпрос, разбрах, че тази жена е посредствена, да кажа направо – неграмотна, и се учудвам на самодоволството й.

Мислех, че поне Антон Хекимян е едно обещаващо момче. Не мога да отрека, че той е един изключително организиран журналист. Има много бърза реакция, добър език, но виждам как постепенно започна да прави крачка назад. Раздели се с критичното си жило, престана основателно да иронизира хвалещите се некадърни политици и изведнъж стана много мек. Не задълбава, направо се отказа от критиката.

И той, и Цветанка Ризова вече се състезават в това – задават критичния въпрос и след като политиците отхвърлят основанието да бъдат критикувани, особено Цветанка Ризова, спокойно приемат оправданието им. Всъщност тези политици нямат никакво основание да се оправдават, а заслужават единствено да бъдат безпощадно осолявани, разобличавани и направо изхвърляни от политическия живот. Веднъж завинаги! Имам предвид и 8-те партии, които сега се намират в парламента./Пик

Източник: bradva.bg

Advertisement:

Tags: